Wikingowie w Polsce? Zabytki skandynawskie z ziem polskich

PROGRAM KONFERENCJI

5 października

Otwarcie Konferencji (10.00-10.30)

Część I – Historiografia (10.30-11.30)

  • 10.30-10.45 – prof. dr hab. Jerzy Strzelczyk, Skandynawowie a ziemie polskie w badaniach historyków.
  • DYSKUSJA (15 min.)
  • 11.00-11.15  – dr Jerzy Sikora (IA UŁ), Skandynawowie a ziemie polskie w badaniach archeologicznych
  • DYSKUSJA (15 min.)

Przerwa (11.30-11.45)

Część II – Metodyka badań (11.45-13.15)

  • 11.45-12.00 dr Remigiusz Gogosz, Kilka uwag nad metodyką badań z punktu widzenia historyka
  • DYSKUSJA (30 min.)
  • 12.30-12.45 – dr Grzegorz Kiarszys (IHSM US), Kilka uwag nad metodyką badań z punktu widzenia archeologa
  • DYSKUSJA (30 min.)

Zwiedzanie wystaw w Muzeum (13.15-15.00)

Część III – Przez pryzmat źródeł pisanych (15.00-16.30)

  • 15.00-15.15 – dr Michał Bogacki (MPPP), Kim byli, co tu robili… Próba odpowiedzi na różne pytania
  • DYSKUSJA (30 min.)
  • 15.45-16.00 Prof. dr hab. Dariusz Andrzej Sikorski (IH UAM), Obecność Skandynawów na ziemiach polskich w świetle łacińskich źródeł pisanych.
  • DYSKUSJA (30 min.)

Zwiedzanie z kuratorem wystawy „Wikingowie w Polsce?” (16.45-18.00)

6 października

Część III – Przez pryzmat źródeł pisanych (9.00-9.45)

  • 9.00.9.15 – dr hab. Jakub Morawiec (IH UŚ), Coś o czym zapominamy – ziemie polskie w źródłach skandynawskich
  • DYSKUSJA (30 min.)

Część IV – Przez pryzmat źródeł archeologicznych (9.45-10.30)

  • 9.45-10.00 prof. dr hab. Przemysław Urbańczyk (IAE PAN), Archeologiczne świadectwa obecności „Skandynawów” w państwie Bolesława Chrobrego
  • DYSKUSJA (30 min.)

Przerwa (10.30-10.45)

Część IV – Przez pryzmat źródeł archeologicznych (10.45-12.15)

  • 10.45-11.00 – dr Marek Jagodziński (MA-H w Elblągu), Truso – jak bardzo skandynawskie?
  • DYSKUSJA (30 min.)
  • 11.30-11.45 – dr Wojciech Filipowiak, mgr Karolina Kokora (IAE PAN), Wolin skandynawski. Tak czy nie?
  • DYSKUSJA (30 min.)

Przerwa (12.15-12.30)

Część IV – Przez pryzmat źródeł archeologicznych (12.30-14.00)

  • 12.30-12.45 dr hab. Andrzej Janowski (IAE PAN), Źródła archeologiczne z ziem polskich – próba podsumowania
  • DYSKUSJA (30 min.)
  • 13.15-13.30 prof. dr hab. Andrzej Buko (IAiE PAN), Wikingowie w Polsce: czy potrafimy ich identyfikować?
  • DYSKUSJA (30 min.)

Przerwa (14.00-14.15)

Zakończenie konferencji (14.15-14.45)

  • 14.15-14.45 – podsumowanie konferencji

 

Data rozpoczęcia 2017-10-05
Data zakończenia 2017-10-06
Organizator Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie
Miejsce Gniezno

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Email
  • Google Plus
Przeglądaj archiwum Wydarzenie. Dodaj link do ulubionych. Dodaj komentarz lub zostaw trackback: Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany.

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*